AlgemeenMahmoud Aldaas aan het werk bij Twin Media

Mahmoud Aldaas aan het werk bij Twin Media

Om hem te karakteriseren als enkel een Syrische vluchteling, zou niet eerlijk zijn. De man die ik vandaag interviewde heeft ondanks zijn jeugdig voorkomen al een bewogen leven met ontelbare ervaringen achter de rug.

Mahmoud Aldaas, 35 jaar, is in Syrië geboren. Tot zijn 19e verbleef hij in het plaatsje Al-Salamiyah in het westen van Syrië. In 2001 verhuisde hij naar Abu Dhabi om zijn horizon te verbreden. Daar werkte hij 3 jaar als vormgever. Daarna verhuisde hij naar Dubai om daar 5 jaar lang voor een wekelijkse krant te werken, hier ook als vormgever. Na die 5 jaar kreeg de heimwee naar zijn vaderland de overhand. In 2009 ging Mahmoud terug naar Syrië om daar als Sales manager voor AMG Healthcare International te werken in Homs. Maar slechte tijden waren al op komst.

In 2011 brak de Syrische burgeroorlog uit en veranderde Mahmouds leven voor altijd. Het bedrijf waar hij werkte ging ten onder en Homs, vlak bij de grens met Libanon, was niet meer veilig voor een man met een vrouw en twee jonge dochters. Zijn redding: terug naar Al-Salamiyah. Van Al-Salamiyah ging hij naar Aleppo. Daar was werk schaars, het leven hard en bleek het ook niet veilig om twee dochters van 2 en 7 op te voeden. De volgende veilige bestemming: Egypte. Dit was in 2012. De oorlog in Syrië was net begonnen, maar er was nog geen sprake van een vluchtelingencrisis. Voor Mahmoud betekende dit dat het verkrijgen van een visum moeilijk was. Zijn vrouw had echter wel een visum kunnen bemachtigen voor Dubai. Mahmoud en hun twee dochters niet. Mahmoud bleef zonder vrouw en zijn twee dochters achter. Zij ontsnapten aan het oorlogsgeweld en reisden naar Egypte, daarna naar Turkije. Zijn vrouw had ondertussen een visum in de VS kunnen krijgen, maar weer enkel voor haarzelf. Kort daarna vroeg ze asiel aan in Nederland. Met grote moeite kreeg ze daar 4 visums, zes maanden nadat ze voor het eerst in Nederland landden.

In 2014 was het zover; Mahmoud en zijn familie kwamen naar Nederland toe. Zonder kennis van de Nederlandse taal, gingen ze in Ede wonen. Vanwege het stigma dat aan het woord ‘vluchteling’ hangt en het leren van een compleet nieuwe taal, was het vinden van een baan moeilijk. Na enig tijd kon Mahmoud stage gaan lopen in Ede, als vormgever bij ZB Communicatie & Media. Maar stages zijn niet voor altijd en daar kwam de tijd om een nieuwe baan te zoeken, het liefst weer in de grafische sector. Iets dat als een zelf aangeleerde hobby begon en nu al jaren zijn beroep is. Vlak voor kerst 2016 stuurde de eigenaar van mediabureau ZB een tweet uit en vroeg of er een mediabureau was die wat voor Mahmoud kon betekenen. Roeland Dobbelaer, directeur van Twin Media, zag de tweet en reageerde. En na enkele gesprekken startte Mahmoud in februari bij Twin Media.

Mahmoud heeft veel potentie, dat is ze bij Twin Media wel duidelijk en aan de kennis van de Nederlandse taal wordt hard gewerkt. “Een medewerker om trots op te zijn”, volgens Roeland Dobbelaer. Bij Twin Media werkt Mahmoud voor de verschillende klanten aan de vormgeving van tijdschriften en kranten. Hij verzorgt onder andere de opmaak van Technisch Weekblad en Sociologie Magazine. Mahmoud heeft het hier erg naar zijn zin en hoopt zijn kennis bij Twin Media verder uit te kunnen breiden. Maar met zijn meer dan 15 jaar ervaring in de grafische wereld, kan Twin Media ongetwijfeld ook van hem leren.

Als je aan zowel zijn vrienden, familie en (ex-)collega’s vraagt wat er uniek aan Mahmoud is, zeggen zij allemaal: zijn positieve kijk op het leven. Hij is altijd vrolijk en is bijna nooit te zien zonder zijn glimlach. Mahmoud is eerlijk, open naar iedereen, leergierig en een harde werker.

“Het doel van mensen is niet om te doden of om te vernietigen; maar om te leren, bouwen en floreren.”
-Mahmoud Aldaas

 

Buiten zijn werk is Mahmoud allereerst een familieman. Zijn twee dochters en zijn vrouw zijn het allerbelangrijkste in zijn leven. Ook zijn familie, nu verspreid over de hele wereld, zit bij hem diep in het hart. Hij mist hen elke dag, zijn moeder is achtergebleven in Syrië, zijn vader in Dubai. Naast zijn familie mist hij ook het eten uit Syrië. Hij kan geen favoriete maaltijd kiezen, maar zei dat hij de Syrische barbecues en kubba’s het meest mist. Hier in Nederland heeft hij bijna vanaf dag één een nieuw lievelingseten: Kaas! Kaas maakt alles alleen maar beter.

Iets wat mij meteen opviel tijdens het interview is hoe positief Mahmoud naar het leven kijkt. Nadat zijn hele leven overhoop is gegooid, kijkt Mahmoud nog steeds met een glimlach op zijn gezicht naar de toekomst. Hij wilt niet alleen een beter leven aan zijn dochters geven, maar ook een betere wereld helpen creëren. Hij hoopt dat er snel een vreedzaam einde komt aan de oorlog. Mensen zijn immers niet gemaakt om elkaar te vernietigen, maar om te leren, bouwen en floreren, zegt Mahmoud.

In de toekomst wil hij een eigen bedrijf opstarten. Wat voor soort bedrijf weet hij nog niet, zolang het maar leuk is. Met de motivatie die hij krijgt van zijn familie zal het hem zeer waarschijnlijk ook lukken. Maar momenteel heeft hij nog wat kleinere plannen die staan te wachten. Naast zijn hobby’s – karate en het luisteren naar muziek – begint hij in maart namelijk met zijn B1-cursus Nederlands. Hij hoopt om dit jaar zijn B1-examen af te ronden om daarna de staatsexamen te doen. Hiermee wenst Twin Media hem natuurlijk heel veel succes.

Kris Andrade,
Stagiair Marketing en Communicatie

scroll-to-top